Rasa sangat tidak dihargai..

So itulah yang aku rasa dan membuatkn aku untuk mengambil keputusan bekerja dgn mama on this weekend project sebagai kuli lagi bawah dari bdk2 yg mama ambil kerja.. so esok mama cuti aku akan bgtau dieorg tp td dah bgtau mama sikit, mama okay jer. Biarlah mama dgn anak kesayangan dia yg plg rajin and laju tu buat semua tu sendiri. Aku malas nak buat kira2 dah and buat list brg yg beribu ribu tu lagi. I’m done.

Mungkin aku patah hati hari ni. Aku kena buat bnyk sgt kerja ari ni esp dlm hal2 mengemas dan yg menggunakan tenaga, aku seorg diri, mama hnya tlg sikit2 je. Lepas tu orang lain boleh blah camtu jer utk kita kemas kn masa nk balik plak, aduhai lah..sampai hati lah kan bak kata mama. Dieorg boleh buat tak tahu jer yg kita kena buat semua bnda lg skali yg padahal, dia dtg2 lepak2, buat keja sket, merengek rengek sakit situ sini, tup tup kita salah buat satu benda terus dia boleh trasa hati and blah. Dh few times dah ni and aku dah penat and muak dgn suma ni. Ko hadaplah suma keja lps ni sndiri biar aku jadi kuli yg sememangnya kerja yg aku buat slama ni..

Then bila dah sedih sgt jadi sgt lembik, mcm takder perasaan. Aku ni energetic gak, berdikir slalu. Jadi mmg xleh blah bila diam and takder mood. So tadi balik jer kedai terus msk blk kucing, kemas2, bagi mkn, scoop everythin then dduk tgh2 bilik sambil menangis, semua tgk aku sbb ada bnda pelik mengalir kt pipi aku kn, bulat mata2 dieorg tgk aku, hehe. Pastu tiba2 kitty yg tak penah nk baik2 dgn aku tiba2 tgk aku and buat bunyi and terus turun dtg kat aku, duduklah sebelah aku. Mmg jgn harap dia nk buat camtu tp mgkin dia cubat nk tenangkn aku, hehe. So sweet kitty and syg yg lain!

fatigue.

So mmg dah lama sgt nak menulis tp sebab penat sangat tak dpt nk meneruskn niat tersebut. So semalam mama dapat berita baik and today auntie dpt berita buruk, what a day.. and this weekend akan bermula lah kerja yg sgt dan lebih memenatkan. Sebelum sampai hari tu, mmg akan penat jugak. Tapi pulangannya mmg best jugak so buat jer lah. Budak dah start cuti so mama mntak cuti rabu ni and khamis jugak utk proses beli brg yg meriah utk weekend ni. Hope semua berjalan lancar.

Aku breakdown 2x kot last month, rasa sgt rapuh mcm biskut tomi amos yg sedap tu tp yg aku punya tak sedap lansung. I need to hold everything. Semua kena simpan kemas2. I’m so alone right now. I miss my chubby baby cuddle better. Bilalah nak jmpa budak kecik tu lagi, i miss playing wif her dengan suara dia yg happy sesaje. Dgn kasut and headband yg comel momel tu, oh my..i miss u puteri darling..

Infused water!

Infused water!

Help meeee

Pernah tak korang terbalik kan trolley kat supermarket? Hahaha..aku pernah and baru je jadi tadi, omaiggg..sakit dada bila tengok benda tu bergerak and terbalik. Nasib baik tak langgar motor org or kereta org yang dok parking kat situ. Actually semua jadi bila nak balik, abg and mama semua dok tolak trolley masing2. Kira ada 3 trolley lah sebab bos besar turun padang jgak hari ni. Lepas tu dalam trolley aku cuma ada tisu and bnda2 yg xmudah pecah, nasib tembikai mama bawak, kalau tak aku lah yg kena jd tembikai esok. Ceritanya mcm ni, aku dgn seronok nya tolak trolley dgn laju sbb nak cepat balik, pastu mama pun dok ikut nak cepat, last2 dia mcm nak terbalik dok tolak trolley tu, akibat abg menjerit and tunjuk mama time tu, aku pn tggal trolley aku and pegi tlg mama. Tapi tak sedar yg jln kat situ tak rata and trolley aku gerak and terbalik, haha. Time tu aku bleh tgk sambil mama membebel, adoilaa. Sabor jer lah. Nasib orang tak ramai, kalau tak malu aku sebab clumsy sgt.

Bila nak angkat trolley tu rasa nak tercabut lengan, berat kot. Nasib abg dtg tlg, sakit dada betul tadi.. tu lah akibat nak tlg org trolley sendiri yang terbalik, hehe. Well aku penat and sakit jejari hari ni sebab terlalu byk luka. Esok nak kena bgn awal sbb ada tempahan. Dah start dah hari2 tempahan.. gudnite muchachazzz.. jmpa dalam mimpi..

ohmy.

Yeayy esok cutiii. Hari ni hari wesak tapi esok baru dapat cuti tp at least dpt jgk cuti kn, bersyukur. Tapi bukanlah dapat cuti sebab hari wesak, hari apa2 pun tak kan dapat cuti, even hari pekerja. Cuti sebab mama dengan abah ada appointment dgn doktor dan kite orang berdua pun penat. Beberapa hari ni aku asyik rasa macam semua benda depan aku berpusing and rasa nak jatuh tapi asyik bertahan jer lah. Kerja banyak, start dari last weekend berderet tempahan kena buat. Next weekend pun dah ada dah pun.. Hari ni pun dekat 6 orang budak datang nak tempah makanan untuk esok tapi esok mama cuti so tak dapatlah nak tolong dik oi.

Dekat luar sekarang ni hujan lebat and kilat lip lap lip lap.
Bilik aku kan ada tingkap tapi nak tutup takleh sebab tinggi sangat so bilik aku pun lip lap lip lap lah sekali :) Tapi best sebab sejukk. Haaa sebelum terlupa, kan aku ada post pic mamat kacak sorang ni, nama dia jack falahee, hot kan! Hishh.. aku jatuh hati pun masa aku tengok cerita escape from polygamy. Tu jer lah cerita yang aku dapat tengok baru2 ni. Tu pun sebab kena basuh kain, semua orang tak ada baju so aku kena balik and basuh kain. Dia memang hot stuff lah :)

Tadi sebelum balik budak baru kerja sebelah gatal tanya umur aku, aku cakaplah dah banyak tapi still 20 an, haha. Dia boleh teka 21, memang taklah dik oi, haha. Pastu ada student luar beli makanan dengan aku, dia gatal tanya umur aku, aku cuma senyum and buat bahasa isyarat, last2 dia ckp ‘you must be very young’ yerlah kan..muda lah sangat. Dah rasa nk tertutup mata dah ni, so nak kena tidolah. Gudnight pretty!

ohmy.

Yeayy esok cutiii. Hari ni hari wesak tapi esok baru dapat cuti tp at least dpt jgk cuti kn, bersyukur. Tapi bukanlah dapat cuti sebab hari wesak, hari apa2 pun tak kan dapat cuti, even hari pekerja. Cuti sebab mama dengan abah ada appointment dgn doktor dan kite orang berdua pun penat. Beberapa hari ni aku asyik rasa macam semua benda depan aku berpusing and rasa nak jatuh tapi asyik bertahan jer lah. Kerja banyak, start dari last weekend berderet tempahan kena buat. Next weekend pun dah ada dah pun.. Hari ni pun dekat 6 orang budak datang nak tempah makanan untuk esok tapi esok mama cuti so tak dapatlah nak tolong dik oi.

Dekat luar sekarang ni hujan lebat and kilat lip lap lip lap.
Bilik aku kan ada tingkap tapi nak tutup takleh sebab tinggi sangat so bilik aku pun lip lap lip lap lah sekali :) Tapi best sebab sejukk. Haaa sebelum terlupa, kan aku ada post pic mamat kacak sorang ni, nama dia jack falahee, hot kan! Hishh.. aku jatuh hati pun masa aku tengok cerita escape from polygamy. Tu jer lah cerita yang aku dapat tengok baru2 ni. Tu pun sebab kena basuh kain, semua orang tak ada baju so aku kena balik and basuh kain. Dia memang hot stuff lah :)

Tadi sebelum balik budak baru kerja sebelah gatal tanya umur aku, aku cakaplah dah banyak tapi still 20 an, haha. Dia boleh teka 21, memang taklah dik oi, haha. Pastu ada student luar beli makanan dengan aku, dia gatal tanya umur aku, aku cuma senyum and buat bahasa isyarat, last2 dia ckp ‘you must be very young’ yerlah kan..muda lah sangat. Dah rasa nk tertutup mata dah ni, so nak kena tidolah. Gudnight pretty!

OMG.

OMG.

Dah lama nak menulis tp bila balik jer, masuk bilik, tup tup dah subuh, adoilaa. Penat sangat. Yerlah aku cuba mencabar diri untuk buat segala kerja, hehe. Ni sekarang pun still dekat kedai tapi rehat sekejap selepas makan, sambil2 tu baik menaip luahan hati dah perasaan aku ni, hehe.

Hari ni happy lah jugak sebab ada sorang mamat niger ni datang kedai and cakap melayu, haru betul lah. Mama plak mmg gaban cakap melayu dari a-z. Aku diam jer lah sebab nak tahan gelak, kang tak sopan plak. Pastu dia nak ayam goreng and tanya polistrin tu apa in malay, aku bgtau jer lah polistrin jgak dlam b.melayu, dia pn kata bnda tu pinggan bawak balik, tergelak lah aku. Pastu dia dok ulang sampai berbelit lidah dia, bertambah nk pecah perut aku, hahaha. Dia pn gelak sama. Last2 aku ckp dia kelakar, so dia belajar perkataan baru kelakar. In englis aku ckp you’re funny :)) Kalau dpt yg best, dptlah. Ada gak yang degil nak kurang harga, dhla ckp berbelit, pening kepala aku. Tapi selalu nya yang baik yang dtg cafe mama, sembang2 tanya nama semua. Dieorg mmglah slalu buat aku gelak, plus dengan mama yang memang doklah ckp b.melayu,nasib tak kecek kelate haha.

Well keja tak siap lagi ni, prep untuk esoklah. Next time sambung taip kat sini balik.

Lonely potato.

Lonely potato.

Redha.

Salam. Hello there. Hari yang sangat memenatkan dan menyedihkan dah berlalu hari ni. Memang sangat sedih dengan apa yg dah jadi tapi kena sabar dan semua yg jadi ada hikmahnya. Go on and lupakan semuanya. Macam abah cakap, takper.. maybe next time. I know..mesti ada yang lagi bagus dari yang ini. Tarik nafas dalam2 dan redha dengan apa yg dah jadi..

Tapi dalam2 sedih tu ada juga benda yang boleh buat aku tersenyum sampai telinga. Yer, sekarang dekat uni, cafe mama ni, ada student dari nigeria datang, hehe. Dieorang study sini 2 tahun, lama jugak tu. Sini susah nk nmpak student luar dtg study sini, setakat thailand banyak lah, tu pandai cakap melayu dh cuma seketul dua jer yg xreti. Yang ni semua haram xfaham bahasa kita, memang lah kan. Aku cakap b.i elok2, panjang2 pn dieorg xfaham. Sekali datang abang aku cakap je NO terus faham, haha. Yang buat aku suka bukan apa pn, cuma dia baca apa yg dia belajar dekat abah aku, dieorg belajar b.melayu, so cute bila dia sebut. Aku cakap mcm tu sebab muka dia mcm jason derulo yg aku suka sgt2 tu la cuma dia lagi manis laa, haha. Aku pergi dapur suruh mama gorengkn telur untuk dia sebab kena layan yg lain lagi. Lepas tu dia pn dok bisinglah kat depan kaunter cafe tu, haha. Aku tanya dia mcm2 suma dia jawab cuma kwn dia tu lah, dok ingat terung tu pisang tanduk, plantain tu, kan tu favorite dieorg. Masalahnya aku ckp eggplant dia xfaham, aku ckp aubergine dia xfhm, aku lupa nk bgtau brinjal. Last2 aku ckp sayur yang color purple tu, pn dia xfm.. serabut betul.. mcm mana lah makcik2 cafe lain xmengamuk. Cuba bayangkan makcik yg cuma tahu basic english jer, pening kepala dieorg. Last2 dia buat muka blur, kesian dia. Aku lupa terung ada dlm peti ais, haha. So akibat dia asyik dok buat muka so xlehla sembang byk dgn kawan dia tu. Last sekali kawan dia ckp dekat aku jumpa lagi, suka abah, haha. Dieorg mmg senang dilayan kalau kita fahamlah sbb kdg2 english dia pn berbelit jgak mcm dari bangalore. Tp setakat ni semua okay, kiteorg tolong jugaklah smpai yang nak ais batu pn kiteorg bagi even kedai kiteorg jual makanan je. Kesianlah sebab dia kata nk cool block, yg aku cuma tahu cool blog jer, fave aku. Nasib abang faham and bagi je kat dia. Kiteorg tolong sbb kesian kat dieorg. Nnti kang ssh plak nk ckp dgn org lain lagipn cuba letak diri kita kat tmpt dieorg, msti rasa susah kan? Kalau lah ada orang boleh tlg kan best :)